FORGOT YOUR DETAILS?

Turistika

v Slovenkom Raji

Dobšinská ľadová jaskyňa

Lyžovanie ...

Národne historické pamiatky

PREV
NEXT

Szabadidő

Környékbeli kirándulási lehetőségek

A közelben a Szlovák Paradicsom szurdokai mentén csodálatos könnyebb,  de nehezebb túraútvonalak is a rendelkezésükre állnak. Nem messze található a gyönyörű „Stratenský kaňon“ / Stratenái kanyon / és „Stratenská tiesnina“ / Stratenái szoros /.  A túraútvonal mentén a „Havrania skala“ / Hollókő / az idelátogatóknak csodás panoramatikus kilátást biztosít.  Nem messze található a világhírű „Dobšinská ľadová jaskyňa“ / Dobsinai jégbarlang /,  „Palcmanská Maša“ víztároló, „Biele Vody“ / Fehérvíz / sífutópálya, kezdőknek és igényesebb síelőknek sífelvonó. A  felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt a nyári hónapok alatt szép kerékpártúrákat  biztosítanak.

A Szlovák Paradicsom idegenforgalma

A Szlovák Paradicsom Szlovákia egyik leglátogatottabb kirándulóhelye, miközben egész évben vonzza a turistákat. A gyalogos turisták nagyon sok túraterv közül választhatnak, amelyek egyedülálló és csodálatos természeti tájakon vezetnek.

Turisztikai központok – Podlesok, Dedinky, Kláštorisko és Čingov. Lehetőség nyílik több kihívást jelentő túrák megszervezésére.

 • Stratenský kaňon
 • Stratenská tiesnina
 • Havrania skala
 • Roklina Suchá Belá
 • Tomášovský výhľad
 • Prielom Hornádu
 • Kláštorskou roklinou na Kláštorisko
 • Roklina Piecky
 • Roklina Veľký Sokol
 • Zejmarská roklina
 • Sokolia dolina
 • Tomášovská Belá

Video

Dedinky – község

A csodálatos természeti szépségek végtelen relaxációs és pihenési lehetőségeket kínálnak. Dedinky a nyári fürdőzéshez, a téli síeléshez ill. a környék érdekességeinek megtekintéséhez egész évben megfelelő hely.

A Palcmanská Maša víztároló Dedinky mellett található, egyben a Szlovák Paradicsom déli részének jelentős idegenforgalmi központja, ugyanakkor a Szlovák Paradicsom területén található legnagyobb víztárolója.

A halászat a  Szlovák paradicsom déli részén a pisztrángos vizekben a  Hnilec folyón és a Palcmanská Maša /86 ha / víztárolójában engedélyezett.

 • Fürdés
 • Csónakázás, vízibicikli
 • Halászat
 • Óvoda

Dobšinská Ľadová Jaskyňa

- A Dobsinai-jégbarlang a világ legjelentősebb jégbarlangjai közé tartozik. 2000-től a világ természeti örökségének jegyzékén szerepel. A barlang a Dobsinai-jégbarlang településtől érhető el Poprád és Rozsnyó között. A barlanghoz felvezető, kb. 1 km hosszú útvonalon a tanösvény bemutató táblái találhatók. E település parkolója és a barlang bejárata közötti szintkülönbség 130 m. A feljutás a barlanghoz kb. 25 percet vesz igénybe.

A barlang bejárata a Duča-hegy északi lejtőjén 969,5 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A barlang hossza 1483 m. A látogatható rész hosszúsága 515 m. A barlang járatai a bejárattól fokozatosan lejtenek, ami a nyílás északi fekvésével egyetemben elősegíti télen a hideg levegő leáramlását és a járat lehülését.

A barlangban számos lenyűgöző rész található. Ilyen a jeges Kis- és Nagyterem / Veľká a Malá sieň /, Ruffiny korridor és az Omlásterem / Zrútený dóm /. A jégnélküli részek a Kvapľova és Biela Sieň, Suchý dom, Kvapľova pivnica és Peklo nevű járatok. A Nagyterem hőmérséklete -3,8 és + 0,5 C között van. A napsütéses felszínről a látogató csupán néhány tíz méterre ereszkedik a föld alá, és nyomban a hide jég birodalmában találja magát, ahol a természet tökéletes munkáját csodálhatja meg.

A barlang érdekessége, hogy a nyilvánosság részére egészen 1946-ig engedélyezve volt benne az egészévi korcsolyázás. Még az 50-es években is itt gyakorolt a sikeres csehszlovák műkorcsolyázó  Karol Divín, valamint a kotanai gyorskorcsolyázó csapat.

Kerékpár-turisztika

A Szlovák Paradicsom ideális feltételeket nyújt a kerékpártúrákhoz. Az erdei, mezei és az aszfaltos utak egész éves lehetőséget kínálnak e sport szerelmeseinek.

A kivételes szépségű Szlovák paradicsom (Slovenský raj) az ország nagy büszkeségeinek sorát gazdagítja, amelyeket többek közt kerékpáron is megközelíthetünk. Számos hegyi kerékpárutat fedezhetünk fel: a Podleské na Kláštorisko,  Kopanec, Geravy felé vezető utak. Ezen terepek gyakori jellemzője, hogy járhatatlanságuk miatt a túrázók kerékpárjaik cipelésére  kényszerülnek.-

Jelenleg 8  kerékpárútvonal létezik ezen nemzeti park területén belül, amelyek főleg a nemzeti park védett övezetében vezetnek. A nem kijelölt kerékpárutakon a turistákat biztosan megállásra kényszeríti a természet szépsége és a gyönyörű kilátás.

Síelés / sílesiklás, sífutás, skialpinizmus /

Stratená környékén sílesikláshoz alkalmas 5 síközpont található / Dedinky, Biele Vody, Mlynky, Telgárt és Vernár /. Mlynky és Biele Vody környéke igazi sífutóparadicsom kijelölt, karbantartó géppel gondozott pályával.

Sílesiklás

 

Bežecké lyžovanie

 • Biele Vody sífutóközpont
  Síelésre alkalmas hó esetén karbantartó géppel gondozott 6 sífutópálya áll rendelkezésre.
 • Telgárt sípálya
  14 km hosszú, Telgárt-tól Šumiac-ig festői szépségű tájakon vezet.
 • Sífutópálya – Hrabušice
  Hossza 12 km. A sífutópálya a Hernád-áttörés / Prielom Hornádu /, Čingov és Podlesok mellett halad el.

Egyéni skialpinista túrák

Király-hegy / Kráľova Hoľa / - piros jelzéssel jelölt  túraútvonal a skialpinista központig a NAPANT látogatással kapcsolatos szabályok értelmében  lehetséges.

 

Hómotor

A Szlovák Paradicsom természeti szépségeit igazán eredeti módon tekintheti meg! Pattanjon hómotorra, nyomja meg a gázt, és élvezze a havasi utazást környékünk legszebb sarkaiban.

Több fős csoportok, családok és vállalati alkalmazottak számára leírhatatlan aktív pihenést  és szórakozást biztosít.

A csodálatos természeti környezetben próbálja ki a relaxációs és adrenalint növelő utazást a biztonságos és karbantartott útvonalakon

Lovaglási lehetőségek

Azt mondják, hogy: „ A ló hátán van a földi mennyország“ ill. „A legszebb kilátás csak egy ló hátáról nyílik...“ Vagy mégsem? Tekintsék meg a Poprád irányában 6,3 km távolságra elterülő „Ranč pod Ostrou skalou“ lovastanyát!

A lovastanya szolgáltatásainak nélkülözhetetlen része a lovaskocsi-túra, szánhúzó-túra és a pár napos lovastúra is.  A 100 mérföldes lovastúrát nyeregben, beleértve a megismételhetetlen patadübörgés légkörét a Szlovák Paradicsom szűz természetében, csak itt élvezhetik ki.

Szeretnének a természetben nyeregben kirándulni, de nem tudnak lovagolni?  Sebaj.

Szolgáltatásaink közé tartozik a tapasztalt szakértői felügyelet melletti lovasoktatás, bármikor rendelkezésükre állnak.  A legkisebb lovasok számára a lovardai lovaglást biztosítjuk /körben való lovaglás oktató kíséretében/.

Tarzánia – Majom-útvonal

Nem félnek a magasságtól?
Akkor jöjjenek el, és mutassák meg tehetségüket Tarzániában a kötélpályán.

TARZÁNIA – kötélpark,  különböző akadályokkal épült kötélből, amelyek magasban a fákon vagy mesterséges oszlopokon vannak felfüggesztve. Elsősorban nyáron lehet kipróbálni, megegyezés alapján télen is lehetséges.

TARZÁNIA mindenki számára elérhető, aki megfelelő  adrenalinadagot , kisebb fizikai erőfeszítést szeretne kiélvezni, de elsősorban tökéletes élménnyel szeretne hazatérni.

AquaCity Poprad, Thermal Park Vrbov

AQUAPARK AquaCity Poprad – vízi világ a Magas-Tátra alatt – távolság: 42 km,
Thermal Park Vrbov –távolság: 53 km

AQUAPARK AquaCity Poprad

... Távolság: 42 km

 • 13 kültéri és beltéri termálvizes és relaxállást biztosító medencék
 • 350 vízi látványosság/masszázsfúvóka, örvénymedence, vízi gomba, masszázssugár/
 • 3 kültéri termálvizes örvénymedence / 28°-38°C / és vízi látványosságok /úszómedence, ülőmedence és relaxációs medencék
 • BlueSapphire beltéri relaxációs medencék 3D lézershow-val
 • BlueDiamond beltéri luxus medence italt felszolgáló bárokkal
 • Treasure Island – Ostrov pokladov /Kincses sziget/ gyermekmedence /sósvizes medence, zátonyra futott hajó, csúszdák és látványosságok, örvénymedence felnőtteknek, leguán terrárium /.
 • 50 m úszómedence és gőzfürdő

Thermal Park Vrbov

...Távolság: 53 km

Az emberi szervezetnek fontos ásványi anyagokat tartalmazó geotermális vízzel feltöltött termálvizes medencékben  a kimerítő és  hosszú téli napok után  újra regenerálhatják testüket. A Parkban 10 medence található, ebből 4 gyermekmedence. A téli napokban 5 geotermális és tiszta vízzel feltöltött medencét tudunk biztosítani. A víz hőmérséklete 26°-38°.

Az emberi test, mint bármilyen földön élő szervezet,  szükségesnek látja a létfontosságú funkciók regenerálódását. Nálunk ezt azonnal megtehetik, pld. két, kellemes 38° C hőmérsékletű, folyó vízáramos ülőmedencében, valamint a 32°C  hőmérsékletű  masszázssugárú medencében, amely tökéletes a merev izmok lazítására. Az úszók  a 28°C és 35 m úszómedencét értékelik,  és a legkisebbek számára a kellemes 32°C hőmérsékletű beltéri katicabogár-medence áll rendelkezésre. Kipróbálhatják a tradicionális Thai masszázst, és a vendéglátás keretében finom ételeket és italokat fogyaszthatnak.

Nemzeti Kulturális Műemlékek

Jelenleg a gömöri táj a turizmusfejlesztés előrehaladását észleli, mindez köszönhető az egyedi természeti szépségeknek és az egyedülálló történelmi fontosságú műemlékeknek, mint a Betléri kastély / Kaštieľ Betliar /, Krasznahorka vára / Hrad Krásna Hôrka /.

Betléri kastély

Távolság: 29 km

Szlovákiában 1945-óta egyedül csak a betléri Andrássy-kastély dicsekedhet eredeti bútorokkal és gyűjteményekkel. Nem úgy mint más nemesi tartózkodási helyek, sorsa nem pecsételődött meg – nem fosztották ki, berendezését meghagyták, és az államosítást követően a kastélyban múzeumot hoztak létre. Minden, ami a kastélyban található, az Andrássy család tulajdonát képezte, amely család a 19. században Európa legjelentősebb arisztokratái közé tartozott.

Krasznahorkai vár – az Andrássy család középkori fészke

A festői szépségű gömöri tájat hosszú időn keresztül emlegették kis Európaként, illetve kis Magyarországként. Hegyei, völgyei és városkái történelmünk – Európa történelmének színhelyei voltak. A második világháború alatt és után kulturális örökségünkre kemény csapást mért a sors és az elkövetkező időszak. A gazdagon virágzó kultúra alapjaira épült „örök szocialista rendszer“ sem tudta elnyelni, megsemmisíteni azt, amit az őseink hagytak ránk. Napjainkban néhány, teljes épségben fennmaradt várban gyönyörködhetünk csupán, ezek egyike éppen Krasznahorka vára. A vármúzeum gazdag gyűjteménye és építészettörténeti fejlődése szinte a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. Tartsanak velünk Ӧnök is egy sétára, mely történelmünket, kulturális és művészeti örökségünket tárja elénk az Andrássy család középkori várának segítségével.

Szepesi vár

Távolság: 62 km

Szepes keleti látóhatárát a Szepesi vár / Spišský hrad / terjedelmes körvonalai alkotják, mely nemcsak a 12-18. századok építészeti fejlődésének tükre, hanem 4 ha /pontosan 41 426 m²/ kiterjedésével Szlovákia egyik legnagyobb kiterjedésű várrom-együttese, mésztufa sziklán épülve a főútvonal mentén, mely a kelet-szlovákiai régiókat, a Szepességet és Sárost / Spiš és Šariš/ köti össze.

TOP